Stjärntecken och horoskop

Fisken är ett av stjärntecknen
Fisk är ett av stjärntecknen

Vilket stjärntecken är du? Den frågan ställdes ofta på skolgården när jag var liten, och det sker fortfarande då och då även nu när jag är vuxen. Det är en uråldrig tradition att tro på stjärnornas makt, och den är så starkt rotad att vi fortfarande än i dag frågar varandra om stjärntecken och läser horoskop i tidningarna trots att vi saknar vetenskapliga belägg för att astrologi fungerar.

Jag tror det är med astrologi ungefär som med vidskeplighet för många, att man tror på det för säkerhets skull. Självklart finns det också dem som lever sina liv enligt astrologins lära, ungefär som man följer en religion.

I horoskopen finns spådomar om framtiden som grundas på stjärnornas och himlakropparnas positioner på himlen. Jag är själv inte jättekunnig på detta med astrologi så ta inte det jag skriver som någon absolut fakta utan dubbelkolla gärna med andra källor om du är intresserad av att lära dig om ämnet. Detta är också anledningen till att jag inte kommer så djupt in i ämnet eftersom jag saknar kunskapen.

Om horoskopen är ett sätt att spå framtiden så handlar stjärntecknen om att vi som individer har olika egenskaper beroende på vilket stjärntecken vi föds i. Och inom astrologin så anser man att vissa stjärntecken passar bättre ihop än andra. En person som tog astrologin till hjälp i sitt arbete som fotbollstränare var Raymond Domenech. När han skulle sätta ihop sitt lag så tittade han även på vilka stjärntecken som spelarna hade, och var man skorpion så hade man minimala chanser att få komma med i truppen enligt Domenech själv som menade att det är svårt att få skorpioner att fungera i ett lag.

Enligt honom själv ska astrologins inverkan på hans beslut minskat drastiskt under åren och när han var förbundskapten för franska landslaget sa han att det bara var en liten del i uttagningsprocessen. Men i och med att det inte fanns några skorpioner i hans landslag så spekulerade media i om inte stjärntecknen hade betydelse i alla fall för Domenechs laguttagning.

Om det låg något i det eller inte vill jag dock inte uttala mig om. Men Domenech själv som inte var född i skorpionens tecken var illa omtyckt och ständigt i konflikter med både lagspelarna och ledningen och blev av med jobbet som förbundskapten 2010. Många skulle nog säga att han själv var allt det som han beskyllde skorpioner för att vara: problematiska. Sedan jobbet som förbundskapten i Frankrike har han inte heller haft några andra coachuppdrag inom toppfotbollen.

Är du nyfiken på vilket stjärntecken du tillhör? Kolla i tabellen nedan!

Vattumannen 20 jan – 18 feb
Fiskarna 19 feb – 20 mar
Väduren 21 mar – 19 apr
Oxen 20 apr – 21 maj
Tvillingarna 22 maj – 21 jun
Kräftan 22 jun – 22 jul
Lejon 23 jul – 22 aug
Jungfrun 23 aug – 22 sep
Vågen 23 sep – 22 okt
Skorpionen 23 okt – 22 nov
Skytten 23 nov – 21 dec
Stenbocken 22 dec – 19 jan

Personligen tror jag inte riktigt på horoskop, men jag är vidskeplig när det gäller dem och vill absolut inte läsa ett gammalt horoskop eftersom det sägs betyda otur. Det är märkligt hur jag å ena sidan inte tror på horoskop men å andra sidan är vidskeplig. Vi människor är nog inte alltid logiska.