Bermudatriangeln och oförklarliga fenomen

Hur spännande och samtidigt läskigt är det inte med Bermudatriangeln? Ett världskänt fenomen som det inte finns några hundraprocentiga vetenskapliga förklaringar till enligt vissa, enligt andra är det bara en uppförstorad grej som inte ens finns.

För dig som behöver en uppdatering i vad Bermudatriangeln är för något så kommer här en snabb påminnelse. Med Bermudatriangeln avses ett triangelformat område i Atlanten där flyg och fartyg försvunnit under mystiska omständigheter. Här är dock många oense, en del menar att omständigheterna inte är så mystiska utan att det finns helt naturliga förklaringar till olyckorna. Andra menar att det inte alls är något överdrivet olycksdrabbat område heller och kallar det för en myt. Det har också visat sig att en del av olyckorna som påstås ha skett inom Bermudatriangeln antingen är påhittade eller felaktiga.

Det som från början väckte frågetecken kring området var att flera militärflygplan försvann samtidigt under en övning i det som senare skulle komma att kallas för Bermudatriangeln. Under sökarbetet försvann också ett av de sökplan man skickat ut. Och vad som egentligen hände den där dagen i december 1945 har väl aldrig riktigt klargjorts och förmodligen är det också en av förklaringarna till att Bermudatriangeln betraktas som ett mysterium. Det kan vara svårt att ta till sig att fem plan kan försvinna samtidigt och helt spårlöst, också för mig.

Det har rapporterats att piloten som hade ledningen under övningen hade problem med sin kompass. Något som satt igång spekulationer om att området skulle ha speciella magnetiska fält, men det har än så länge inte visat sig vara någon bra förklaring till det som skedde med flygplanen.

Även om en del olyckor i Bermudatriangeln är mystiska så finns det många trovärdiga teorier om vad som hänt. Tidningen Illustrerad Vetenskap har i alla fall slagit fast att Bermudatriangeln inte tillhör vetenskapens stora mysterier.

Andra vetenskapligt mystiska saker är:

  • The Naga Fireballs – eldklot som stiger upp mot himlen och sen försvinner Välkänt fenomen som uppstår bland annat vid Mekongfloden i Laos och Thailand i Oktober varje år. Jag har för mig att det alltid sker första natten i oktober det är fullmåne, men jag kan ha läst fel eller kommit ihåg fel.
  • The thaus hum – Ett lågfrekvent ljud som en del invånare i Texas hör konstant. Det finns flera platser där invånarna upplever liknande fenomen.
  • Paleodictyon Nodosum – Man vet hur spåren ser ut, men vilket djur är det som har skapat dem? Man har hittat liknande avtryck på klippor (fossiler) och på havsbotten.

Jag ska försöka återkomma till dessa mysterier i ett senare inlägg! Men här kan du höra mer om fenomenet med Nagga Fireballs och se en videofilm med eldkloten.

Människan tycks ha ett behov av förklaringar

Vi människor tycks behöva förklaringar till det som sker, och finns det inga starka vetenskapliga bevis så tar vi till paranormala förklaringar. Detta märktes inte minst när flygplanet från Malaysian Airlines försvann spårlöst över Stilla Havet i mars 2014. Det fanns inga bra förklaringar till vad som kunde ha hänt och inte ett spår av planet hittades förrän över ett år senare när vrakdelar flöt iland på en ö. Under tiden spekulerades det om allt från mystiska fenomen till att planet i själva verket landats på hemlig ort och att passagerarna hölls som gisslan. Spekulationerna blev inte heller färre av den otydliga kommunikationen från myndigheterna som satte igång många konspirationsteorier.

Osynliga makter griper in

Kanske är det inte heller så konstigt att vi ibland tror på någon typ av osynlig makt som griper in i våra liv. Alla har vi väl någon gång känt att en skyddsängel klivit in och räddat oss från katastrof. Det kan också vara svårt att tro på slumpen ibland. Som en gång när jag spelade poker och fick par i femmor tre händer i rad. Sånt händer inte! Särskilt inte eftersom jag spelade på nätet där korten blandas av en dator. Vid sådana tillfällen är det inte konstigt om man tror att någon högre makt gör sig till känna för att spela en ett spratt eller hjälpa en.

I just poker är vidskepelse ganska vanligt. Man har ofta någon typ av lyckosymbol och liknande som ska ge tur. Jag har en sån här som jag känner ger tur. Spelar aldrig utan den, oavsett om jag spelar på nätet eller på ett casino! Om jag inte har denna card gard som den kallas går spelet dåligt. Om det beror på att jag mentalt irriterar mig på att den inte är med eller om det faktiskt är så att den för tur med sig vet jag förstås inte.

Jag kommer inte byta ut min card guard, det vore otursbringande. Men jag ska hålla utkik och se om pokerbutiken får in nya varianter jag kan köpa och testa. Kanske får jag ännu mer tur om jag hittar ytterligare en lyckosymbol!