Mystiska djur

big footBerättelser om mystiska djur finns här och var runt om i världen. Ett känt exempel är Loch Ness Odjuret som påstås simma runt i den skotska sjön med samma namn. Enligt en artikel på varldenshistoria.se så ska den första observationen av Loch Ness Odjuret, eller Nessie som den också kallas, ha skett redan år 563. Först 1933 gjordes nästa observation av sjöodjuret och sedan dess har det med jämna mellanrum trillat in rapporter om att folk har sett Nessie.

Spekulationerna om vad Nessie egentligen skulle vara för djur går varma. Är det en kvarleva från dinosaurietiden eller något så trivialt som en stor mal? Finns sjöodjuret ens eller är det en myt som bygger på en feltolkning av ett synintryck?

I Sverige har vi också ett sjöodjur, Storsjöodjuret kallas det och ska finnas i Storsjön i Jämtland. I Sverige har detta Storsjöodjur varit fridlyst trots att man saknat bevis på att det överhuvudtaget finns. Man har också under en period försökt fånga sjöodjuret, både Östersunds kommun och Kung Oscar II har varit med och finansierat jakten på denna mytomspunna varelse. I dag försöker man istället fånga djuret på bild med hjälp av webbkameror.

Precis som berättelsen om Nessie så går även historien om Storsjöodjuret långt tillbaka i tiden och i dag har bägge sjöodjuren blivit turistattraktioner.

Men det är inte bara i sjöar det ska finnas mystiska varelser, även på land påstås det finnas oförklarliga djur/människor. En av dessa är Big Foot/Sasquatch, en tvåbent varelse med päls som ska se ut som en blandning mellan människa och apa enligt dem som sett honom i skogen där han lever.

Inte heller när det gäller Big Foot finns några tydliga bevis trots att observationer gjorts av varelsen sen 1800-talet i USA. Inte heller i andra länder där man har olika motsvarigheter till Big Foot har man hittat några vetenskapliga bevis på deras existens, ett exempel är Yeti som ska finnas i bergen i Himalaya.

I dag betraktas dessa varelser mer eller mindre som myter. Men vem vet vad framtiden kan komma att avslöja om deras existens?

En djur man i alla fall är säker på existerar är det som gör avtryck som kallas för Paleodictyon Nodosum. Problemet är att man inte vet vad det är för djur, man har bara hittat dessa avtryck som fossiler på klippor och i sanden på havsbotten. Jag har berättat detta i ett tidigare inlägg och tänkte nu skriva lite mer om detta mysterium.

Avtrycken som kallas för Paleodictyon Nodosum är som en hexagon med en massa små runda hål i. Man hittade dem på havsbotten för första gången på 70-talet och de såg ungefär likadana ut som de fossila spår man hade hittat på klippor ungefär 20 år tidigare. Vilket djur det är som åstadkommer dessa märkliga spår är ännu höljt i dunkel för forskarna. Är det ett okänt djur? Är det maskar som gör hålen? Jag hoppas vi får svaret någon gång!

Vill du ha mer information om dessa avtryck så kan du gå in på Rikshistoriska Naturmuseet och söka på Paleodictyon Nodosum så får du upp ett intressant PDF-dokument med fakta.