Häftiga naturfenomen

norrsken

Märkliga naturfenomen ger ofta upphov till spekulationer om det övernaturliga. Ta till exempel The Naga Fireballs som inträffar vid Mekongfloden i Thailand och Laos varje oktober. Lysande klot i olika varma färger stiger upp mot himlen innan de försvinner.

Det är ett fantastiskt skådespel som lockar mängder med människor varje år och det är inte så konstigt att sådana underliga fenomen kommit att förklaras med magiska krafter. I den thailändska folktron förklaras dessa eldklot med att det är ormen Naga som lever i floden som sprutar ut dem till Buddahs ära. Forskarna menar att det är gas som stiger från sumpmarkerna runt floden som självantänds, men de vet egentligen inte heller helt säkert att det är så det går till.

Eftersom det sker med en sådan regelbundenhet finns det också konspirationsteorier om att skådespelet är arrangerat för att locka turister. Hur det än ligger till så är det en imponerande syn trots att jag bara sett det på video.

I Sverige har vi ett annat intressant naturfenomen, norrskenet som kan ses på de norra breddgraderna av jordklotet. Det vi i dag ser som något vackert och fantastiskt ansåg man förr vara förknippat med stor fara och på samma sätt som man skulle hålla sig väl med olika skogsrån och bergsrån så skulle man passa sig för att göra något opassande under norrskenet. Det fanns också tankar om att man kunde spå kommande väderprognoser med hjälp av norrskenet.

I en del kulturer ansåg man att det var döda andar som orsakade ljusspelet på himlen.

Vid sydpolen kan man se samma sorts fenomen och därför kallar man dessa ljusspel för Polarsken och den vetenskapliga förklaringen till att de uppstår lyder enligt SMHI.se såhär: ”Dessa polarsken bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).”

I nationalparken Yosemite finns ett vattenfall som kan färgas orange så att det ser ut som att det rinner glödande vatten eller eld nerför berget. Vattenfallet kallas för Horsetail fall och är 650 meter högt när det rinner vatten i det under vår och vinter. Det är under våren i februari som man kan få se vattenfallet glöda om man har tur. Det är solen i kombination med vattenflöde och ljusvinkel som skapar det fantastiska fenomenet.

Jag har full förståelse för alla tidigare generationer som inte hittat några naturliga förklaringar till naturens alla märkligheter och hittat förklaringen i det övernaturliga. Ibland är det nästan så att man trots naturvetenskapens förklaringar inte kan förstå hur det är möjligt att naturen kan skapa vissa saker på egen hand.

Jag vågar inte ens föreställa mig hur skrämmande en solförmörkelse måste ha varit förr i tiden! Hittade en artikel i Illustrerad Vetenskap som berättade om en solförmörkelse i Kina flera tusen år före kristus födelse. På den tiden trodde man att det var en drake som orsakade solförmörkelsen och för att avhjälpa tillståndet sköt man upp pilar som skulle få draken att ge upp.

En annan berättelse handlade om att Babylonerna tillsatte en tillfällig kung under perioden då solförmörkelsen skulle ske. Att bli tillfällig kung kanske låter som något positivt, men i Babylonien 1375 före kristus måste det snarare ha varit nära en dödsdom eftersom man trodde att solförmörkelsen kunde innebära att gudarna skulle ge sig på kungen.

Är du orolig för solförmörkelser så kan jag lugna dig med att det är över 100 år tills nästa totala solförmörkelse kommer ske i Sverige. Vill du istället se en ska du bege dig till USA och Kentucky i augusti nästa år, den 21 augusti ska det ske.