Skrock, vidskepelser och vandringssägner

Majbrasa under valborg

Under historiens gång har vidskepelser utvecklats i olika kulturer och branscher. Exempelvis har sjömännen sina skrock och pokerspelarna sina.

Till sjöss är det till exempel otursbringande att vissla, en storm kan då skapas. Inom sjöfarten är också fredagen den 13e en olycksdag då man ska undvika att lägga ut från hamn. Egentligen gällde det fredagar i allmänhet, men framförallt fredagar den 13:e i synnerhet.

Tyvärr hittar jag inte så mycket om vidskepelser till sjöss när jag googlar. Kanske är vidskepelserna inte lika starka längre? Kanske håller kunskapen om detta på att dö ut? Däremot hittar jag mängder med skrock om bröllop och giftermål och enligt folktron ska man inte sy sin egen brudklänning, då kommer man få gråta många tårar under livet. Man ska också ha ett silvermynt i skon om man vill gardera sig mot ett fattigt äktenskap. Fler typer av skrock och vidskepelser när det gäller bröllop hittar du i detta inlägg.

En del saker som vi gör av tradition har sin grund i tidigare vidskeplighet och folktro. Ta valborgsmässoafton till exempel. I dag är det en högtid då vi firar in våren och detta har ingenting med dåtidens syfte att göra då man med eldarna skulle driva iväg häxor och onda andar.

Eftersom vidskepelser varierar i olika kulturer och sammanhang är det bäst att kolla upp vad som gäller när man ska ut och resa till exempel. Hittad en sida, presenttips.se, som berättade om vad man ska tänka på om man ske ge bort saker till någon med en annan kultur. Exempelvis är blommor är något man ska se upp med eftersom blommornas färg symboliserar olika saker i olika kulturer och i Sydkorea och andra länder där fyra är ett oturstal ska man inte ge bort fyra saker.

Inom pokern finns något som heter Dead Mans Hand och är när man får en hand med två svarta ess och två svarta åttor. Orsaken till att handen kallas som den gör är att pokerspelaren Wild Bill Hickok hade den handen när han mördades vid pokerbordet 1876. Man är egentligen inte helt säker på att det var exakt den handen han hade, men det är i alla fall den hand man tror han satt med när han dog. Detta har gjort att många pokerspelare som är vidskepliga låter bli att spela just den handen. Jag antar att man dock kommer undan det här problemet om man spelar Texas Holdem då man bara har två kort på handen och resten ligger på bordet och är gemensamma för alla spelare. Mer om hur Texas Holdem fungerar finner du på denna sajt.

Jag har också läst att det inom gruvverksamheten fanns/finns ett visst mått av vidskepelse eftersom det enligt gammal tro finns ett skogsrå i alla berg, och om man inte höll sig väl med henne så kunde olyckor ske. Därför visslade man inte heller i gruvor och man knackade i berget innan man gick ner i gruvan som en hälsning till gruvrået.