Vidskepelser och kulturella skillnader

Hissknappar
Skulle du våga bo på våning 13?

Jag nämnde ju att 13 är vida känt som ett otursnummer och att fredagen den 13:e är en dag då många bara väntar på att oturen ska slå ner som en blixt från klar himmel. Det är dock rätt intressant med dessa vidskepelser eftersom de i allra högsta grad är kulturellt betingade, i vissa länder är nummer 13 inte alls ett olyckstal till exempel. Två länder där 13 inte anses olycksbringande är Kina och Italien.

Vidskeplighet är dock något som tas på högsta allvar och i en del byggnader saknas våning 13. Istället har man gått direkt från 12 till 14 av vidskeplighet och för att inte skrämma bort vidskepliga gäster eller boendespekulanter. Av samma skäl har vissa hotell valt att inte ha 13 som rumsnummer.

En del flygbolag är också vidskepliga och har tagit bort rad 13 på sina flyg. Det kan också vara av taktiska skäl för att slippa få tomma flygstolar! Jag har också läst att Franklin Roosevelt, en av USAs före detta presidenter, var mycket vidskeplig när det gällde talet 13 och gjorde allt för att slippa flyga på fredag den 13e.

I Kina är det istället fyran man ska akta sig för om man inte vill ha otur, en vidskepelse de delar med japanerna.

Varför kopplar vi då vissa nummer till otur? I Kina och Japan har det med ordet i sig självt att göra, enligt dem som vet så ska det ha med uttalet av ordet att göra och fyra låter ungefär detsamma som död. I västvärlden är det en särskild historisk händelse som givit upphov till vidskepligheten om nummer 13. Det ska ha att göra med att Jesus intog sin sista måltid i sällskap av 13 personer, varav en var Judas som förrådde honom.

Mer positiv klang har nummer åtta i den kinesiska kulturen. Där är åttan en stark lyckosymbol till skillnad från här i Sverige där åttan är ett neutralt nummer. Här och i de flesta länder är det istället sjuan som är ett turnummer, något man kan se på spelautomater på casinon där sjuor ofta finns med på hjulen.

Men vidskepelse handlar om mer än siffror och nummer. Det finns vissa saker man ska undvika att göra och vissa fenomen som anses vara olycksbådande. Att se en svart katt korsa gatan är en sådan sak, och oturen avvärjs genom att man spottar tre gånger över axeln. Här nedan kommer två andra vanliga vidskepelser:

  • Ha sönder en spegel resulterar i sju års olycka, en skrämmande konsekvens man vill undvika till varje pris! Har man haft sönder en spegel är motmedlet att salta över axeln.
  • Om tårtbiten lägger sig ner på tallriken blir man inte gift. Det finns många varianter på detta tema, ett annat är att man inte ska testa någon annans vigselring för då blir man själv aldrig gift.

Det är inte bara för att undvika otur man ska undvika eller göra vissa saker. Vidskepelse kan också handla om att vissa saker ger tur, här kommer några exempel:

  • Som brud ska man bära något gammalt, något nytt, något lånat och något blått för att få tur.
  • Att hitta en fyrklöver anses ge tur

Jag skrev ju i mitt förra inlägg att jag inte är så vidskeplig av mig, men att jag har några grejer jag är noga med. I dag kom jag på en ny sak. Det gäller fredagen den 13:e, jag är inte så orolig för själva dagen i sig även om jag ändå har det i tankarna. Men om något annat otursbringande händer en fredag den 13:e så blir jag lite skakad, till exempel om en spegel går sönder eller om jag ser en svart katt passera gatan och liknande.